a Helian NaTour Utazási Iroda blogja

Útitippek, történetek...

Útitippek, történetek...

Barátkozzunk az elektromos kerékpárral!

2016. november 30. - Helian

Mi a pedelec?

Az elektromos kerékpároknak alapvetően három fajtája van, de minket csak az első kategória érdekel a Pedelec típusú kerékpárok. Ezek csak rásegítenek, és csak akkor, ha a bringás tekeri is a pedált. Innen jön a neve is a PEDál az ELEctric és a Cycle szavak összevonásából. Tehát a gép nem veszi el a munkát az embertől, vagyis megmarad a kerékpározás élménye, csupán könnyebbé teszi a haladást ott és akkor, ahol és amikor arra szükség van; vagyis csak akkor segítenek, ha Te is tekersz.  Ráadásul ez is korlátozva van, mert általában csak 25 km/h sebességig van rásegítés, ha ennél gyorsabban akarsz haladni, akkor a rendszer már kikapcsol, te pedig száguldhatsz a saját őserődet hasznosítva, és nem lesz lekorlátozás, vagy nehezítés. Ez a fajta még, hagyományos kerékpárnak számít, így a bukósisak viselése nem kötelező, mint a többi – már segédmotor kategóriába került E-Bike esetében, mert ott már csak megnyomsz egy gombot és megy a motor anélkül, hogy tekernél.

img_0051.jpg

A Pedelec bringák általában egy töltéssel 80-100 km-t megtesznek a terepviszonyoktól függően. Persze, ha nagyon lusta vagy, és folyamatosan a maximum rásegítést használod, sok a felfelé menet, akkor lehet ez még kevesebb is. A kormányra szerelhető kezelő-panelen többnyire ledek mutatják, hogy hányas rásegítési fokozatban vagyunk. Ha lemerültél, akkor a rendszert általában 4-6 óra alatt a nulláról is fel lehet tölteni, de nem illik teljesen lemeríteni, ezért esténként jobb, ha rácsatlakozol a hálózatra és reggel nemcsak te rakod tele a bendődet a túra előtt, hanem a bringád is feltöltött állapotban mosolyog.

Milyen érzés?

Nagyon jó, hiszen az emelkedőkön is mosolyogva tekersz felfelé, akkor, amikor a többiek éppen azon morfondíroznak, hogy soha többé nem ülnek kerékpárra és az első lehetséges ponton az árokba hajítják az egészet, és beülnek a kísérőautóba a nap hátralévő részében. Képzeld el azt, hogy felfelé is olyan mintha sík terepen gurulnál, csak taposod kényelmesen a pedálokat. A mosolyt a túra végéig meghagyja az arcodon, nem leszel elgyötört, kifacsart hulla.

 Ki és miért használ, vagy használjon elektromos kerékpárt?

 

  • Az idősebb korosztály, mert már megérdemli

Igen, ők már lehet, hogy nem mernének eljönni, mert nem bírják a tempót. Nos én láttam olyat, hogy egy alpesi úton a 70 "plusszos" bácsi mosolyogva tekert el mellettem felfelé. Volt olyan túravezető, aki azt mondta, hogy ő már elmúlt 70, eleget tekert, eleget küzdött, most már ennyit megérdemel, és tudja tartani a lépést a fiatalokkal  -nem rá vár az egész csapat.

  • A kevésbé fittek, mert segít elkezdeni és tartják a lépést

Valljuk be, nem mindenki szokott rendszeresen sportolni, futni, bringázni, mert a munkája, az életvitele, a súlya, stb. nem teszi lehetővé. Ők ilyenkor szégyellősen otthon maradnak, mert „ne hogy már mindenki rajtuk röhögjön, milyen ciki!” Nos mostantól simán tartják a lépést ők is bárkivel, és közben kint vannak a friss levegőn, és úgy sportolnak, hogy jó a szervezetüknek, de nem halnak ki az erőfeszítéstől…megadja a futás élményét a sétálás erőfeszítésével.

  • A családosok kisgyerekkel, mert a gyerek súlyával már nehezebb egy kis emelkedőt is legyűrni

Kisgyerekes apukák tudni fogják miről beszélek. Elmennek egy túrára, az utánfutóban ül két 10-15 kg súlyú poronty, és még a csomagok. Az első emelkedőnél még a legfittebb apuka is kiizzadja magából az éves só tartalékát, és egy dimbes-dombos terepen bizony azon fog elmélkedni, hogy biztos jó döntés volt-e a családdal éppen bringatúrára jönni a Balaton - felvidékre az Alföld helyett. Ezentúl nem kell, mert pont azt a plusz erőt kapja meg az apuka, ami a plusz teher vontatására kell, tehát könnyen tartja a lépést a többiekkel.

goody_ebike_bosch_xtracycle-lifestyle2-photo-courtesy-xtracycle-web.jpg

  • A városi menedzserek:

Városi közlekedésben aki munkába igyekszik nyáron egy öltönyben…leizzadva beérni bizony nagyon kínos…így viszont szép békésen mehetsz dolgozni a bringádat használva, és megvan a mozgás élménye és az elegancia varázsa

  • A kemény terepet gyűrő hegyi bringások, mert segít átmenni ott, ahol már nem tudnának ők sem

Az erőnlét és a technika két különböző dolog, vagyis elképzelhető, hogy valaki elég technikás a hegyi terephez, de ereje már fogyóban, vagy egészsége eleve nem engedi a felfeléket, a downhillesek pedig csak lefelé szeretnek csapatni, de fel a hegyre már csak a nyűg, meg a kín sokaknál. Ráadásul egy össztelós downhill bringával hegyet mászni maga a borzalom, viszont, ha abba besegít a motor, utána lefelé jöhet az élvezetes száguldás! Beépített sílift...

mandl_egnition_009.jpg

  • Az átlagember egy olyan terepen, mint Toszkána, ahol „csak az asztal egyenes”

Ha valaki eljön a Toszkán túránkra, akkor bizony megtudja, hogy ott alig lesz egy egyenes 100 méter, mert vagy felfelé teker, vagy lefelé gurul, közben élvezni is kellene a csodálatos tájat. De ha folyamatosan kilóg a nyelved, akkor még a leglelkesebbeknek is elmegy a motivációja egy idő után. Nekem volt, hogy ezer méter feletti napi szint adatott. Megcsináltam, de a nap végén égtek az izmok, és másnak újra ugyanez. Ilyenkor azoknak, akik nem rendszeresen gyűrik a hegyeket „Isten ajándéka” egy kis rásegítés.

  • Bárki, bárhol bármikor, mert jó

Néha még a legjobbak is szeretnének lazítani egy kicsit, nem véletlenül, hogy Hollandiában, ahol az egyetlen emelkedő egy 10 méter magas homokdomb, ma már az eladott bringák 28%-a elektromos. Mert szembeszélben is segít, mert nagyobb távot tehetsz meg egy kis rásegítéssel, rövidebb idő alatt

Tehát elektromos bringára fel. Ha ki akarod próbálni, nálunk arra is van lehetőség a túráinkon tudsz nagyon kedvező áron elektromos bringát is bérelni.

Információ a bringabérlésről ide kattintva: img_0054.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helian.blog.hu/api/trackback/id/tr5212011116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása