a Helian NaTour Utazási Iroda blogja

Útitippek, történetek...

Útitippek, történetek...

Szabadtéri fürdők Toszkánában

2016. december 06. - Helian

Toszkána számtalan természetes gyógyforrással és fürdőhellyel rendelkezik - ami talán nekünk magyaroknak  - nem is tűnik akkora kuriózumnak. Vagy mégis? Egy Egerszalókunk nekünk is van illetve inkább volt, mert az utóbbi időben a meghittsége már a múlt ködébe vész. Természetesen sokkal fejlettebb, kulturáltabb lett, de ma már azt el kell felejteni, hogy csak úgy lazán odasétálunk, mártózunk egyet a vízben, a szabadban minden fizetség nélkül, majd hazamegyünk. 945164_10201421382002798_36591895_n.jpg

Petriolo

 Toszkánban azonban van még ilyen – pl. a Terme di Petriolo, ahol persze szintén van egy jól kiépített wellness hotel, de ha valaki akar, szépen lesétál az útról, le a meredek partoldalin, és a kis természetes medencékben tespedhet kedvére, ha van hely. Van aki mindezt ruha nélkül teszi, van a ki ruhában, van aki letáborozik, van aki csak csobban egy órácskát, majd máshol folytatja a programot. A víz hőmérséklete 43 fokos, de a minél lejjebb lévő kis medencék természetesen egyre hűvösebbek, ennek ellenére kellemes egy szép őszi, vagy tavaszi – még hűvös estén. A helyiek az agyagot összegyűjtik a folyópartról, amit megszárítanak, és finom porrá őrölnek. Ugyanezt a port a fürdőben egy vagyonért árulják… A víz egyébként jó mindenre az ízületi gyulladástól a bőrbetegségeken át. Már a Medici család, pápák, kardinálisok is élvezték áldásos hatását. Ezt mi is meglátogattuk legutóbb a toszkán utunkon.

img_8232.JPG

Venturina:

 Már az Etrusz korban is használták, bár Toszkánában majdnem minden úgy kezdődik, hogy már az Etruszkok is…. Itt a hőforrás 45 fokos vizet ad, és jótékony hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. Miután csak 5 kilométerre van a tengertől kiváló nyaralási alternatíva is egyben.

piscina-grotta-giusti-monsummano-terme_big.jpg

Casciana Terme:

 A Pisai-dombság vidékén található, amelynek ugyancsak több mint ezer éves történelme van. A keringési betegségekre kiváló. Az eredete a legendák ködébe vész, de az elnevezése szerint – Mathild forrásnak is hívják – onnan ered, hogy Kanosszai Matild grófnőnek volt egy öreg beteges varjúja, amelynek a tolla már megszürkült, és egy nap a madár vidáman és ismét éjfekete tollakkal megfiatalodva tért vissza. A grófnő követte a madarat, és látta, hogy a madár megmártózik egy feltörő hőforrás vízében. Ide ő akkor medencéket építtetett. Ez már nem az ingyenes szabad fürdő, hanem  komoly megélhetési forrást is jelent sokaknak, hisz igen magas színvonalon építettek rá infrastruktúrát, és fejlesztettek belőle turisztikai vonzóerőt. Maga a termálfürdő a település szívében helyezkedik el, bejárata hatalmas, impozáns építmény, melyhez mesésen idomul a "liberty" stílusban restaurált kávéház és étterem, turisták és helyiek kedvelt találkahelye.

1016234_10201745448944269_412147668_n.jpg

Saturnia:

 saturnia-006.jpg

A leghíresebb – Saturnia Toszkana vad Maremmai vidékén található. A táj valóban a képzeletünkben élő, vagy inkább a filmekből is ismert Toszkánát idézi. Sűrű erdővel benőtt dombokat váltogatnak olíva ültetvények, szőlősorok, nyárra sárgán virító gabonaföldek hullámoznak horizontot pedig gyertyakánt égbe törő ciprusok szegélyezik. A víz hőmérséklete 37 fokos, és szinte azonnal enyhíti az ízületi fájdalmakat, ásványi anyagokban különösen gazdag, kén, kalcium, sőt szén is megtalálható oldott állapotban. Van itt is belépős fürdő, de a híres vízesést – a Cascate di Gorello-t – már nem ennyire egyszerű megtalálni, ami ingyenes. A lezúduló víz természetes úton létrejött 'kőkádakban' folyik lefelé, majd folyóként tűnik el a nádasban. Másodpercenként 800 liter víz tör fel, de lelassulva folyik lefelé, kellemesen masszírozó hatású, ha valaki alá tud ülni valahol. A víz a szervezetben állítólag értágító hatású, a bőrön hámlasztó, de meg is lehet inni kis mennyiségben, így az emésztő rendszerre is pozitív a hatása. A kő zöldes színe ellenére szinte egyáltalán nem csúszós és a kádak alján szinte teljesen gömbölyűre csiszolt porózus kövecskék vannak, lent meg inkább homokos-sziklás az alja. A víz mélysége 1 méter lehet, tehát nem kell hozzá úszótudás.

terme-di-saturnia1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helian.blog.hu/api/trackback/id/tr4712028591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása