a Helian NaTour Utazási Iroda blogja

Útitippek, történetek...

Útitippek, történetek...

MIÉRT ÉPPEN CIPRUSRA UTAZZAK TÉLEN?

2016. november 27. - Helian

Hamarosan Ciprusra utazunk kerékpározni, január végén, de többen kérdezték, olyankor milyen az időjárás ott, végül is Ciprus is a Mediterráneumhoz tartozik, januárban ott sem lehet meleg. Nos, annyit azért mindenki sejt, hogy azért itt melegebb van, mint általában Európában, de hogy pont január végén…vajon nem lesz borús és hűvös, esetleg esős, vajon minden zárva lesz olyankor? Ezek a kérdések merülnek fel leggyakrabban.

Mindenkit meg kell nyugtatnom, nincs miért aggódnia. Az egyik ismerősöm járt ott ezen időszakban, szinte mindig sütött a nap, sőt előfordult, hogy egy pólóban is kellemes volt az idő napközben. Nem tűnt a hely elhagyatottnak, a helyiek élik mindennapjaikat, és kicsit mindenki fellélegzik, hogy nincs tömeg, nincsenek nyaralók minden talpalatnyi helyen.

Néhány ok, amiért ilyenkor érdemes odautazni:

ENYHE IDŐJÁRÁS

Cipruson van a legmelegebb tél egész Európában (az EU mediterrán részeivel összehasonlítva). Az átlaghőmérséklet 22-23 fok napközben, és éjjel sem süllyed általában 12-14 fok alá. A tenger többnyire 16 fokra hűl le ezen időszak alatt – ilyenkor már csak a németek fürdenek, bár mi láttunk olyanokat, akik úsztak egy jót…Cipruson átlagosan 340 napot ragyog a napocska felettünk – nem rossz – ugye? Igaz, a napok itt is rövidek, december és január között a napi napsütéses órák száma 6-8 körül van.

aphrodite_szikla_ciprus.jpg

NINCS TÖMEGTURIZMUS ENYHE IDŐJÁRÁS

Az egyik fő ok, amiért ilyenkor érdemes odautazni. December és Február között a valódi Ciprust láthatod, nem botlasz lépten-nyomon turistacsoportokba, akiktől nem férsz oda a látványosságokhoz. Míg nyaranta havonta 350.000 turista látogat ide, ez télen kevesebb, mint 50.000. Júniustól augusztusig a tengerparti üdülőhelyek tele vannak partizó fiatalokkal, akiktől harsog a hely, akik senkire nincsenek tekintettel. Télen leginkább csak azokkal találkozol, akik a kultúrára, vagy valami aktivitásra kíváncsiak, akik idejönnek túrázni, bringázni, mint mi is.

NEM FÜRDENI JÖTTÜNK, MÉGIS SOK ÉRDEKESSÉG VÁR RÁNK!

Ez a lényeg – Ciprus sokkal több, mint pusztán egy kiépített strand. Gazdag hagyományokkal rendelkezik, nagyon finom a konyhája, a táj pedig változatos és lenyűgöző. Bármikor érkezel rengeteg a látnivaló a strandokon kívül is, ókori, vagy még ősibb kultúrák nyomai, több száz túraútvonal, hegyi falvak, tavernák, remek borok.

NICOSIA A FŐVÁROS IS MEGÉR EGY MISÉT

Nikosia (Lefkosia), amely az utolsó megosztott főváros a világon, a déli fele a Ciprusi köztársasághoz tartozik, a másik felét pedig a török hadsereg a mai napig megszállva tartja. Az ún. Zöld Vonal vágja ketté a várost, amit bárki könnyen átléphet (nincs fal, mint valaha Berlinben) a gyalogos a Ledra utcán a gyalogos átkelőn, de az útlevelet ez esetben ne hagyjuk otthon! A déli fele egy izgalmas kissé kaotikus város ortodox templomokkal, de ugyanúgy muszlim mecsetekkel, tavernákkal, de teaházakkal, piacokkal és fürdőkkel.

nicosia.jpg

A VALÓDI CIPRUS A VIDÉKEN VÁR RÁD KIS ELBŰVÖLŐ FALVAKBAN

Az egyik legjobb módja, hogy érezzük Ciprus lelket melengető békéjét, ha eltöltünk néhány napot egy eredeti álmos kis vidéki faluban. Szinte hallod, ahogy az élet homokszemcséi lassan peregnek, a csiga lassú percek selymesen olvadnak a semmibe. Ilyen kis kedvenc pl.  Pano Lefkara, amely az egyik legszebb falu egész Cipruson.  A házak jelentős része védelem alatt áll, a második napi programunk része, vagy Skarinou, ahol legalább 50 szürke csacsi vár arra, hogy a hátára pattanhassunk. Az ételekről már ne is beszéljünk! Borok, ízletes sajtok, házikenyér, édes itt termett paradicsom, olajbogyó…

http://www.helian.hu/hu/component/eventbooking/?task=view_event&event_id=284&Itemid=179

pano_lefkara.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helian.blog.hu/api/trackback/id/tr1212003838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása