a Helian NaTour Utazási Iroda blogja

Útitippek, történetek...

Útitippek, történetek...

Utazás "Kerékpárországba" tulipánvirágzás idején

2016. november 29. - Helian

"Aki a virágot szereti..."

Most csukd be a szemed, és képzeld el, hogy a paradicsomba jutottál… vagy legalább is egy kertbe, amely majdnem az. Körülötted 7 millió tulipán virágzik sok más tavaszi virággal (írisszel, jácinttal, nárciszokkal, liliomokkal) egyetemben. A levegőt megtölti a virágok bódító illata, és ebbe a virágorgiába szinte belekáprázik a szemed, amikor kinyitod…igen, Hollandiában jársz Keukenhofban a világ legnagyobb kertjében és tavasz van. Ennél jobb helyen már nem is lehetnél, a kérdés, hogy miképpen jutottál oda?

img_9895.JPGimg_9906.jpg

Hollandia viszonylag messze van, tehát vagy autóba ülsz, és két napig zötykölődsz, vagy felülsz egy fapadosra és pár óra alatt ott vagy. Eddig egyszerű a képlet, és nem túl környezetbarát módja az utazásnak – igaz? Ráadásul otthon amúgy is többnyire ülőmunkát végzel, vagy sokat dolgozol, és kevés lehetőséged van mozogni. Az izmaid leépülnek, a koleszterinszinted meg fel…

Mi a megoldás?

A legjobb, ha már Hollandiában jársz, akkor pattanj fel egy kerékpárra, ezzel mindenkinek jót teszel, magadnak és a környezetednek is. Arról nem is beszélve, hogy legalább megismered az országot. Persze kényelmesebb egy busz ablakán bambán bámulni az elsuhanó tájat, de ezzel az erővel otthon is bekapcsolhatnád a televíziót, és onnan is nézhetnéd a szélmalmok és tulipánok hazáját a fotelben. Az élmény majdnem ugyanaz.

img_0191.jpg

Így viszont egy kicsit más lesz a kapcsolatod az országgal. Először is Hollandiában mindenki kerékpározik. Tényleg, több a kerékpár, mint ahányan az országot lakják, és elhiheted, nagy szintemelkedésre sem kell számítanod. Nem fog kilógni a nyelved, ahogy felfelé tolod a hegyen. Mert nincs hegy. Hollandia olyan lapos, mint egy asztal, sőt olyan, mintha az asztalt levittük volna a pincébe. A legnagyobb dombok, amiket látni fogsz a homokdűnék, de ott sem fogsz kiizzadni, mert a tengerpart mentén van, ahol pedig mindig fúj a szél egy kicsit, és a látvány annyira tetszeni fog, hogy elfelejted azt a 10 méteres emelkedőt.

32.000 km kerékpárút

Hollandia annyira a kerékpározásról szól, hogy több mint 32.000 km kerékpárút hálózat fedi le az országot. Ha ránézel egy kerékpáros térképre, olyan, mint egy szabásminta, mert mindenhol kerékpárutat látsz. Saját kereszteződésük van, és olyan helyekre mehetsz be, ahova autóval teljesen lehetetlen, mert a Hollandok már tudják, hogy a környezetkárosító gépjármű felett eljárt az idő, ahova el lehet jutni bringával, oda minek autóval menni. Sőt, itt megengedett az utakon is, hogy két kerékpáros egymás mellett haladjon, és senki nem fog ledudálni, anyázni, itt ugyanis ez teljesen rendben van. Amúgy nem fogsz az úton túl sokat bringázni, mert ott a kerékpárút.

img_2178.jpg

Ide bármilyen bringával jöhetsz, nem kell 300.000 Forintos monti, ide elég egy 3 sebességes bármilyen városi bringa, jó az országúti, a trekking, bármi, ami gurul és tekerhető. A sisak sem kötelező, persze azért te hozhatod a sisakodat, ha szeretnéd.

Gyerekek:

Ennél jobb helyre nem hozhatod a srácokat tekerni. Én könnyen beszélek, mert kipróbáltam, az utánfutóban húztam a 2 és 4 éves lányomat, és élvezték nagyon. Ha majd nagyobbak lesznek, akkor simán tudnak itt tekerni, mert nincs emelkedő, tehát „nyafi” sincs, és Apa sem kap infarktust, mert biztonságosan tudnak bringázni védett utakon.

img_0209.jpg

Tehát pakolj, fújd fel a kereket, és gyere velünk a tulipánvirágzáskor Hollandiába! A sajtokról pedig még nem is szóltam…de majd legközelebb.

>>>További részletek a honlapon

A bejegyzés trackback címe:

https://helian.blog.hu/api/trackback/id/tr6012008480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása