a Helian NaTour Utazási Iroda blogja

Útitippek, történetek...

Útitippek, történetek...

Cicák és Ciprióták

Ciprus télen 2. rész

2016. december 16. - Helian

Az időjárásról már írtam, de nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy ha valahol Európában vagy a közelében esély van napsütésre így január végén, akkor az éppen Ciprus. Természetesen a hegyek között lehet itt is hideg, fent magasan még talán síelni is lehet, de a tengerparton kellemes 18 fok van napközben, ami kerékpározásra ideális. Az ég a legkékebb, amit valaha is láttál, a hűs levegő pedig inkább frissítően hat.

A táj lélegzetelállítóan szép

ciprus_3.jpg

Nyáron Ciprus nagy része átváltozik kiégett, sápadt sárga színűre, mert a nap mindent könyörtelenül kiéget, még a hegyek is kopárak és sivárnak, tűnnek. Télen azonban elkezd nőni a fű sziklák közül, minden üde zöldre vált, vadvirágok nőnek, mint nálunk tavasszal. Minden friss és élénk színű lesz a mélykék ég pedig ezt még kis is emeli.

9-wildflowers---cyprus.jpg

Gasztronómia 

Ezt lehet, hogy viccesen fog hangzani, de vannak olyan ciprióta ételek, amelyek télen sokkal jobban esnek, mint a nyári 40 fokban. Ilyen pl. az Avgolemoni (tojás és citromleves) a Trachana (kecsketej leves) Keftethes (húsgombócok) és a Makaronia tou fournou (sütőben sütött makaróni), hogy csak néhányat említsünk a kedvenc ciprusi ételek közül, amelyek sokkal finomabban egy kellemes hűvös (nálunk tavasz eleji) téli napon.  

traxanas.jpg

Minden sokkal „nyugisabb”

Ciprus nyáron nyüzsög, minden tele van nyaraló turistákkal, nem ritkán hajnalig üvölt a zene, mennek a partik. Télen a helyiek visszatérnek a normális életükhöz, minden sokkal lassabbá és csendesebbé válik, ilyenkor azok jönnek, akik a kulturális értékekre kíváncsiak, akik csendesebb kikapcsolódásra vágynak, nem botlasz bele minden utcasarkon részeg turistákba, akik olcsó koktélokkal ütötték ki magukat, nem tolják a füledbe ezerrel a mélynyomóból a dobot. Télen az emberek elücsörögnek a kávézókban, élvezik azt, hogy nem kell az árnyékba menekülni, kellemesen cirógat a napfény, kevesebb a turista, Ciprus ilyenkor a ciprusiaké. Ettől persze ők is barátságosabbá válnak, és vendégszeretőbbé is. Ilyenkor több idő jut egymásra, az emberi kapcsolatokra.

ciprus.jpg

Bónusz – Macskabarátok Mekkája

Van még valami, amit nem említettem. Cipruson rengeteg a cica, akik megszokták a kényeztetést, és általában szívesen barátkoznak – némi élelem reményében persze J. A hely adottságaiból adódóan nemcsak a macskabarátok Mekkája, hanem a Macskáké is, mert itt nagyon jól bánnak velük, és a finom enyhe időben nem kell a kemence sutban gubbasztani, kint vannak a napon, és élvezik ők is az enyhe telet.

ciprus_macska.jpg

ciprus_macska2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helian.blog.hu/api/trackback/id/tr2812051691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása